Du måste inte ha båt för att kunna njuta av Vänerskärgården. Men om du gillar att ge dig ut på sjön så kommer du verkligen att uppskatta allt som Europas största insjöskärgård har att erbjuda.
Här finns avskilda naturhamnar där du kan ankra och känna dig ensam i paradiset men också större gästhamnar och marinor med hög servicenivå och folkliv.
Skärgården är som gjord för strandhugg och upptäcktsfärder och med båt kan du alltid välja miljö efter humör: Avskilt och lugnt eller mitt i vimlet. Vill du bara prova på båtlivet, så finns det möjlighet att hyra mindre båtar och kajaker bland annat vid Laxhall och Torsö camping.
Runt om Vänern finns många iläggsramper för dig som vill ta dig till Norskär med båt. Närmast på fastlandet finns i söder Ekudden i Mariestad och i norr Sjötorp. På själva Torsö finns iläggsramp i Laxhalls hamn.
Dessutom är det tillträdesförbud på öst- och sydsidan med sina fågelskyddsområden från 1 april till 31 juli. Den kanske bästa hamnen på Djurö är Malbergshamn.
Förutom förtöjningsringar, sopmaja, toalett och eldstäder utgår även flera strövstigar från hamnen.
Längst in i hamnen finns brygga och i Malbergshamn finns också informationstavlor uppsatta.
En av de mest populära naturhamnarna är Lindökroken väster om Brommö där det finns bryggor att angöra på Lindökrokens östra sida och fantastiska sandstränder runt omkring.
Det går inte att förhandsboka platser i gästhamnen där det finns el, wc, dusch, wifi och dricksvatten.
Hamnkrogen intill erbjuder en meny som till stor del baseras på lokalproducerade råvaror som fisk och löjrom och äkta mathantverk som mikrobryggt öl.
I norr finns Moviken med gästbrygga och toaletter. I söder finns gästbrygga vid Krontorp. Det finns också mindre, kompletterande bryggor för att underlätta för dig som kommer med kanot eller kajak.
Utmärkta vandringsleder går över både Hemön och Österön som präglas av hällmarkstallskog. Öarna är förbundna med mycket speciella, långa stenbryggor, en rest från tiden då öarna var bebodda och marken brukades.
Med sin domkyrka, som började byggas redan 1593, och sina trähus från 1700- och 1800-talen räknas gamla stan i Mariestad som en av Sveriges bäst bevarade stadskärnor.
Det finns till och med enstaka inslag som undgick den stora stadsbranden 1693. I hamnområdet finns lekplats, restauranger och flera mat- och fikaställen.
Självklart finns här även wifi och andra faciliteter.