Området

Välkommen hem

Det är lätt att längta till lugnet, avskildheten och de njutbara naturscenerierna här.

När du väljer ett hus på Norskär väljer du också en livsstil där naturen och årstidsväxlingarna präglar tillvaron. Du kan njuta av sol och härliga bad under stilla sommardagar eller mysiga höstkvällar med tända ljus och byiga vindar som piskar upp vågor i vattnet utanför fönstret.

Vänerns gnistrande is inbjuder till långa skridskofärder på vintern och på våren spirar vitsippor i lundarna medan skären intas av tusentals sjöfåglar.

 

Noraådran

Sundet som skiljet Torsö från Dillö
Ljuset är alldeles speciellt på den här vackra delen av Torsö och det är svårt att hitta en plats där du inte kan se Vänerns blå vatten. Himlen känns alltid nära oavsett om du befinner dig på Eneberget eller Noret i sydväst eller blickar ut mot Horsnäsviken i områdets nordliga del. Däremellan löper den två kilometer långa stranden som också kantar hela Noraådran, sundet som skiljer Torsö från Dillö. Den smala vattenleden är populär inte minst bland kanotisterna, som gärna gör utfärder och strandhugg i Vänerskärgården.

 

Getaryggen

Torsös fina vandringsleder
I öster avgränsas området av en långsträckt höjd som fått det passande namnet Getaryggen. Hit går en av Torsös fina vandringsleder och leder fram till utsiktsplatsen som bjuder på en makalös vy över Vänern.

Gillar du vandring så kan du följa leden förbi de fina badplatserna Skräddaretorp och Hattareviken, ända bort till Laxhall.


 

Norskär

En gång ett skär
Allra längst i sydväst ligger Norskär. Precis som namnet antyder, har det en gång, när vattennivån varierade mer, varit avskuret från Torsö och utgjort ett eget skär.

I dag har skäret vuxit samman med Torsö och betraktas numera som en liten halvö.


 

Torsö

Vänerns största ö
Vi befinner oss på Torsös allra västligaste del. Österut finns förutom den storslagna naturen, fisket, de härliga sandstränderna och badklipporna, mycket annat att upptäcka på Vänerns största ö. Här finner du till exempel Torsö kyrka. Den är uppförd 1838 på samma plats som en stenkyrka från 1100 eller 1200-talet stod tidigare.

Sommartid används även Fågelö kapell som kyrka och där brukar man hålla många konserter med musik i sommarkvällen.

På norra delen av ön, vid Tranvik, finns Hulan som är öns äldsta bevarade byggnad. Det är ett torp från 1600-talet, varsamt upprustat av Torsö hembygdsförening. Samma förening har även sommarservering och visningar av en äkta Torsösnipa vid hembygdsgården Sandbäcken som ligger bara ett drygt stenkast bort, förbi Getaryggen. På samma plats finns Trollstigen, med upplevelser anpassade för barn.

Gillar du att röra på dig finns Torsö bygdegårds- och idrottsförening som bedriver seriespel i fotboll, gympa, yoga, tabata, tipspromenader och som även har ett gym i bygdegården.Dessutom arrangerar man det traditionella och populära firandet av såväl valborg som midsommar.

Vid Laxhall finns hamnkrog, bastu och relax, liksom konferensmöjligheter och båtuthyrning. Det är även härifrån som du kan ta dig vidare till Brommö med linfärjan.

På flera platser finns fornminnen från bronsålder och järnålder, bland annat fornborgen Borängsborg. Men här finns även fantasieggande domarringar, högar och gravfält. I vattnet utanför ligger många vrak från olika tidsepoker och ruvar på sina sedan länge glömda hemligheter.